KONFERENCE PRO SDRUŽENÍ ŽESNAD.CZ

26. května 2022 se uskutečnila již pátá konference sdružení ŽESNAD.CZ v hotelu ´Harmony Club ve Špindlerově Mlýně. Kladenská dopravní a strojní s.r.o. je nejen členem sdružení nákladních dopravců, ale především tím, kdo konferenci od samého počátku až do jejího konce organizuje.

Konference byla rozdělena do dvou bloků a ani tento rok jsme neochudili návštěvníky o zajímavé hosty a jejich přednášky.
 
V  rámci I. bloku nazvaného Železniční nákladní doprava jako nástroj zelené politiky ČR vystoupil viceprezident ŽESNAD.CZ. Tomáš Tóth se svou přednáškou Překážky a příležitosti železniční nákladní dopravy v ČR, dále generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda, který seznámil účastníky konference s tématem podpory železniční nákladní dopravy ze strany Správy železnic. Svobodu doplnil náměstek pro řízení Sekce dopravní, který se zabýval podporou železniční nákladní dopravy ze strany ministerstva dopravy.
 
V návazném druhém bloku, který nesl název Zavádění nových technologií do železniční dopravy vystoupil Jaroslav Tyle z ŽESNAD.CZ s přednáškou Nutnou podmínkou budoucnosti železniční nákladní dopravy je zajištění kapacity infrastruktury a investice dopravců. Náměstek generálního ředitelství Správy železnic Mojmír Nejezchleb se bude věnoval aktuálnímu stavu české infrastruktury.

Ministerstvo dopravy podpoří nákladní železniční dopravce jezdící na elektřinu 230 miliony korun. „Poskytování finanční podpory pro nákladní železniční dopravu v elektrické trakci vnímám jako jedno z důležitých opatření, kterým lze podpořit konkurenceschopnost tohoto ekologického dopravního módu oproti jiným druhům dopravy,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka s tím, že s takovou finanční podporou nákladní železniční dopravě minulá Babišova vláda vůbec nepočítala. „Na uvolnění prostředků jsem se domluvil s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou. V této kritické době je taková pomoc nanejvýš potřebná,“ dodává ministr.

Druhý blok zakončil Jan Kovář, ředitel Střední školy technické a dopravní G. Habrmana v České Třebové. Kovář se ve svém vystoupení zaměřil na důležitost zaměstnanců pracujících v železniční nákladní dopravě.

Návštěvníky konference jsme ubytovali dokonce ve třech hotelích – takový byl projeven o účast zájem. Konferenci samotné předcházelo mnoho jednání uzavřených skupin. Byla rozdělena do bloků. V pauzách jsme se o klienty dokonale postarali. Navečer byla přichystána společná večeře. Ti jež, chtěli v odborných tématech a diskuzích pokračovat měli k dispozici lobby a vnitřní prostory hotelu.