6.československá konference železniční nákladní dopravy ŽESNAD.CZ

Dne 25.5.2023 se ve Špindlerově Mlýně konala šestá konference sdružení Železničních nákladních dopravců (ŽESNAD.cz), která přilákala nejvýznamnější představitele odvětví. Mezi přednášejícími se objevil pan ministr dopravy Martin Kupka a ředitel správy železnic Jiří Svoboda, kteří přednesli důležité projevy na téma rozvoje a perspektiv nákladní dopravy železnic v České republice.

Bylo nám ctí být opět koordinátory tohoto setkání, včetně několika měsíčních příprav. Pro velký zájem jsme zajistili ubytování v dalších hotelech. Během konference se konala také řada dalších doprovodných akci, včetně zasedání Správní rady Správy železnic nebo Svazu spedice a logistiky. Mezi bloky bylo zajištěno občerstvení ve formě coffee breaků. Navečer byla připravena společná večeře včetně doprovodného programu. Výkonný ředitel sdružení ŽESNAD.CZ, Oldřich Sládek, po konferenci uvedl: „Letošní konference potvrdila, že se nám daří otevírat nová témata a nalézat společné cesty řešení, jak podporovat růst a zajišťovat fungování železniční nákladní dopravy na důstojné úrovni v naší zemi.“

Účastníci konference diskutovali o aktuálních otázkách, výzvách a příležitostech, které čekají železniční nákladní dopravce v Česku. Velkým tématem bylo například digitální automatické spřáhlo nebo výluková situace v nejbližších dvou letech. Diskuse se zaměřila na inovace, modernizaci infrastruktury, ekologické aspekty a využití nových technologií k efektivnímu a udržitelnému rozvoji železničního nákladního dopravního sektoru.